PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja
Revitalizované rameno Dunaja

Mit hozott a 2021-es idény?

Nemrég beszámoltunk a Duna Menti Ártéri Erdők területén 2019-ben és 2020-ban végzett kétéltű-monitoring eredményeiről és a mesterséges elárasztások kétéltű-populációkra gyakorolt ​​hatásáról. Mostanra rendelkezésünkre áll a 2021-es megfigyelések eredményeit összefoglaló jelentés, a megfigyeléseket Peter Mikulíček zoológus végezte a célterületen az elárasztás előtti és az azt követő időszakban. Az egyes megfigyelési területeken a következőket tapasztalta: 

Dunajské kriviny („Dunakanyarulatok“)

A tavalyi évtől eltérően a Duna Menti Ártéri Erdők Doborgazhoz közeli felső szakaszát (Dunajské kriviny)  még a tavaszi szabályozott árhullám előtt elárasztották, ami lehetővé tette az itt gyakori, kora tavasszal szaporodó fajok peterakását. A márciusi ellenőrző megfigyelések során észleltük itt az erdei béka, a barna varangy és a tavi béka egyedeit. 

Vajíčka ropuchy

A helyreállított mellékág mintegy egy méter mély részén, valamint a sekélyebb részekben is nagyszámú erdeibéka-petét találtunk, kevesebb pete volt az ártéri erdő elárasztott részein. A mellékág mélyebb szakaszain nem raktak petét az erdei békák. Az helyreállított erdei vizes élőhelyen voltak kiszáradt és kidőlt fák, miáltal több fény éri a területet, és feltételezhető, hogy idővel a kétéltűek nagyon alkalmas szaporodóhelyévé válik. Két héttel a (2021. május 21-én kezdődött) nyári elárasztás után a terület jelentős részét borította víz.

Revitalizované rameno Dunaja

Doborgaz (Dobrohošť)

Ezen a területen 5 helyszínen végeztünk megfigyeléseket, közülük a márciusi áradás előtt kiszáradt helyeken nem találtunk semmit. A Vajkai-ág térségében található elárasztott részeken erdei béka, tavi béka és barna varangy fordult elő. Később, az áprilisi elárasztás idején a terület egészét bőven elöntötte a víz.

Júniusban, két héttel a nyári elárasztás kezdete után kevesebb volt a víz a területeken, mint áprilisban. A vízszint már lecsökkent, csak a lehajlott növényzet jelezte a korábbi maximális vízszintet. Voltak helyek, ahol csak nagyobb, elszigetelt pocsolyák maradtak. Érdemes lenne ezért megfontolni a nyári elárasztás időtartamának a meghosszabbítását. Ebben az időszakban előfordult itt a tavi béka és az erdei béka.

Vyschnutá plocha

Királyrét (Kráľovská lúka)

A szabályozott tavaszi elárasztás hatása körülbelül öt nappal a kezdete után nem mutatkozott meg a Királyrét körüli megfigyelt területeken, amelyek április közepén szárazak voltak vagy csak kevés víz maradt meg. A nyári elárasztás azonban jelentősen megnövelte a víz mennyiségét a területen.

Znáška skokana štíhleho

A hat megfigyelt területen a következő fajokat rögzítettük: tavi béka, erdei béka, kecskebéka, barna varangy és számos, hang alapján azonosított unka. Hiányzott az elmúlt években itt megfigyelt dunai gőte és a pettyes gőte. A partokon hüllőket is megfigyeltünk – számos vízisiklót és fürge gyíkot.

 

Isztrága (Istragov)

Az Isztrága-ág egyrészt a Falusziget felől, másrészt a Dunából kap vizet. Javította az áramlási viszonyokat, hogy a folyóág gázló környéki részéről eltávolították a korábban odahordott köveket, amelyek megakadályozták a víz továbbáramlását a Duna felé. A területen számos vöröshasú unka, kecskebéka, barna varangy, erdei béka és levelibéka szaporodását figyeltük meg. A tavi béka és a kis tavibéka hagja is hallható az Isztrága-ágnál.

Rameno s odstránenými kameňmi

Nagyliget (Veľký háj) 

Az áprilisi részleges elárasztást követően vöröshasú unkák és foltos ásóbékák szaporodtak a területen. Júniusban több volt a víz (1,5 m-ig), és a kifejlett unkákon kívül ásóbékák és levelibékák ebihalai, valamint pettyesgőte-lárvák is előfordultak itt.

 

A Bakai-ág és környéke 

2021-ben előfordult itt számos vöröshasú unka, észleltük a barnaásóbéka-hímek hangját, továbbá zöld levelibékákat, erdei békákat, tavi békákat, valamint hat pettyes gőtét és egy nőstény dunai gőtét is találtunk. Júniusban egy nőstény kecskebéka is volt a területen, a nagyobb és állandóbb vízfelületeket kedvelő vízibékákra nem jellemző élőhelyen. A fajok sokfélesége az szaporodóhely kivételes értékét mutatja.

Hrabavka škvrnitá a jej znáška
Mlok dunajský

Bodak 

A bodaki ártéri erdőt június közepén elárasztották (1,5 m vízállás). Számos tavi béka volt a területen, mely a hímek hangjától volt hangos. Vöröshasú unkákat és zöld levelibékákat is észleltünk.

 

Nagylél 

Nagylélen három területet figyeltünk meg: a Nagyléli-sziget partját mosó, kikotort mellékágat, egy a Duna mellett ásott gödröt és a szigettől fél kilométerre északra található kavicsbányákat. A kavicsbányákban csak a vízibékafajok szaporodtak.  A mellékágban a vízibékákon kívül barna varangyok és levelibékák is voltak. A Duna melletti gödörben erdei békák, ásóbékák és levelibékák lárváit, valamint kifejlett vöröshasú unkákat is találtunk.

 

A kétéltűek monitorozása  A Duna ártéri élőhelyeinek helyreállítása és kezelése című LIFE projekt következő két évében is folytatódik. A vizsgált fajok állománya jól jelzi az ártéri élőhelyek állapotát, ami a célterületeken a mellékágak és vizes élőhelyek vízháztartásának helyreállítása, valamint a dunai árterek mesterséges elárasztása révén is változik.

Zdieľať obsah na: