PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja

A Csiliz-patak fontos élőhely és vonulási folyosó az agrártájban, egyben pedig az egyik utolsó természetes jellegű vízfolyás a Kisalföld szlovákiai részén (Duna menti alföld). A 17. század óta azonban több beavatkozás is történt, melyek következtében a patak fokozatosan megrövidült, egyes szakaszai pedig kiszáradtak.

Az árvízvédelem, a Duna kiegyenesítése és a Duna menti alföld lecsapolása a közelmúltig a Csiliz-patak közel kétharmadát vízutánpótlás nélkül hagyta. Ezért úgy döntöttünk, hogy a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló projektjeink részeként revitalizáljuk ezt a vízfolyást, és a benne rejlő lehetőségekkel élve további vizes élőhelyeket alakítunk ki.

A Csiliz-patak ravitalizációs munkálatai 2011-ben kezdődtek, amikor a vízgazdálkodási vállalattal együttműködésben több feltöltődött szakasz kotrására került sor, valamint kiszélesítettük a leszűkült medret, eltávolítottunk egy nem működő vízgazdálkodási létesítményt és zsilipeket építettünk a víz visszatartására. A revitalizáció legbonyolultabb része az volt, ahol a patakot két vízelvezető csatorna szakította meg, melyekben a patak „eltűnt”, így az alsó szakasza kiszáradt. Ezeken a helyeken a vízfolyást átvezettük a vízelvezető csatorna alatt, hogy a víz továbbfolyhasson a patakmederben.

Az északi pocok élőhelyeinek helyreállítása keretében úgy alakítjuk át a Csiliz-patak legalsó szakaszát, hogy a víz szabadon kiáradhasson, és mintegy 40 hektáros területen új vizenyős területeket hozzon létre. Ily módon egyben két közösségi jelentőségű vizes terület is összekapcsolódik: a  Csilizi-mocsár és a Csicsói ligeterdő.

Zdieľať obsah na: