PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja

Ahogy idén februárban jeleztük, megkezdtük az északi pocok számára megfelelő ökofolyosók, azaz „távközlekedési útvonalak” fokozatos kialakítását, amelyek megkönnyítik a pockok számára az egyes előfordulási területeik közötti mozgást. A folyosók kialakítása kulcsfontosságú az elszigetelt populációkban élő állatok védelme érdekében.

A folyosókra jellemző, hogy összekötik a célfajok által benépesített magterületeket, egyben pedig az érintett faj számára elfogadható környezetet jelentenek, szemben a folyosó körüli barátságtalan környezettel. Az északi pocok számára kedvezőtlen környezet például az a sűrű erdő, amelyben nem nő a faj által preferált sás vagy nád.

Az említett tevékenységünk keretében a Duna menti ártéri erdőkben, az Isztrága-mocsár (Istragov) térségében kiástunk egy vízellátó csatornát, kialakítva ezzel 550 méternyi folyosót. Az északi pocok kiválóan úszik, ezért a nedvességkedvelő parti növényzettel övezett csatornák megfelelő folyosótípust jelentenek számára.

A múltban gazdasági okokból sok csatornát feltöltöttek, ami jelentősen csökkentette a vízmennyiséget az érintett vizes élőhelyeken. A csatornák újbóli kikotrásával tehát nemcsak folyosókat alakítunk ki a védett pocokfaj számára, hanem a táj vízellátását javítva a lecsapolt vizes élőhelyek megújulását is elősegítjük. Ennek a tevékenységnek köszönhetően 2000 m2-nyi vizenyős területet sikeresen revitalizáltunk az Isztrága-mocsár térségében.

Zdieľať obsah na: