PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen
dialógy s občanmi

Az Ostrovné Lúky SPA madárvédelmi projektje keretében nyári fogadó rendezvényt szerveztünk az SEV Dropie-ban. Ezen a helyi lakosok, az érdekeltek és az általános iskolások vettek részt. Sőt, jelen voltak a Környezetvédelmi Minisztérium és az Európai Bizottság szlovákiai képviselői. A délelőtt megrendezett környezeti-oktatási rendezvényt a helyi iskolák tanulóinak szentelték, akik megismerkedtek a mezőgazdasági ország természetvédelmi kérdéseivel és az élőhely-felújítással.

Délután került megrendezésre a Rétek földjének története. Figyelték a projekt partnerei, az érdekeltek és a helyi lakosok, valamint a hatóságok fent említett képviselői.

A film premierjét nagyon érdekes beszélgetés követte az Ostrovné Lúky SPA sorsáról, a projekt során megvalósuló tevékenységekről, de a mezőgazdasági országban folytatott gazdálkodásról, támogatási rendszerről, alternatív gazdálkodási módszerekről is – ilyen szántásmentes rendszer , a vizes élőhelyek, a fasorok és a biológiai sávok jelentősége a terület teljes biológiai sokfélesége szempontjából.

Vitatkoztak Michal Kiča – a szlovákiai Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Ľubomír Marhavý, aki szántásmentes gazdálkodással foglalkozik, Ladislav Miko – pedológus és szlovákiai EK-képviselő, valamint Katarína Vajlíková, az SEV Dropie vezetője. A beszélgetést Andrej Barát moderálta a Pravda híréből.

A végén Ľubomír Marhavý megmutatta a különbséget az intenzíven gazdálkodó és a gyep alatt található talaj között.

Zdieľať obsah na: