PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja
Mokraď vo Vnútrozemskej delte Dunaja.

Idén két ízben is elárasztják ezeket a nagyon értékes vizes élőhelyeket. Nagyon várjuk, de még mindig csak félúton vagyunk.

Csütörtökön (április 8-án) mesterséges elárasztás kezdődött a Duna bal oldali ágrendszerében.
Ez egyike azoknak az elárasztásoknak, amelyeket tavaly  A szárazföldi Duna-delta megmentéséért címmel benyújtott petíciónkban kértünk. A petíciót 11 603 fő írta alá. Miután átadtuk a környezetvédelmi miniszternek, egy tárgyalássorozat következett a bősi vízerőmű üzemeltetési szabályzatának módosításáról, amely tartalmazza a szárazföldi Duna-delta vízpótlási szabályait. 

A petícióban és az azt követő tárgyalások során több dolgot vetettünk fel:
Az egyik kérés az elárasztások engedélyezési eljárásának megváltoztatására, konkrétan az egyszerűsítésére vonatkozott. Ez a kérésünk teljes mértékben teljesült.
További technikai jellegű kéréseink a nyári időszakban a területre engedett vízmennyiségekkel és a vízhozamok ingadozásával voltak kapcsolatosak. Ezenfelül évente 2 elárasztást kértünk – egyet tavasszal, ill. egyet nyáron, azzal, hogy a nyári elárasztás 120 m3/s vízhozammal történjen. Ennél a vízhozamnál ugyanis a mellékágak vize kilép a medréből, s így árvízi helyzet áll elő.
Ezen a ponton sikerült előrelépnünk a szintingadozás tekintetében, valamint megegyeztünk az évenkénti 2 elárasztásban, ugyanakkor csak 90 m3/s vízhozammal. Ez utóbbit kompromisszumos megoldásnak tartjuk.
Az Állami Vízgazdálkodási Építővállalattól ígéretet kaptunk, hogy a jövőben részt vehetünk az üzemeltetési szabályzat frissítésével kapcsolatos egyeztetéseken, melyek során az általunk kért 120m3/s vízhozamot is újratárgyaljuk. Ugyanakkor a megnövelt vízhozamok hatását felmérik az ágrendszerben, ill. tesztelni fogják, hogy a vízgazdálkodási építmények kibírják-e a nagyobb vízhozamokat. Értékeljük ezt a jövőre vonatkozó erőfeszítést, és szorosan figyelemmel kísérjük a Duna szárazföldi deltájában zajló folyamatokat.

Az üzemeltetési szabályzat 2. számú kiegészítésébe előzetesen az alábbi kéréseink kerültek beemelésre:
az elárasztásokkal kapcsolatos adminisztratív folyamat egyszerűsítése, ingadozó vízhozamok a nyári és téli időszakban, évente 2 elárasztás (tavaszi és nyári).
Az üzemeltetési szabályzat kiegészítésébe nem került bele a megnövelt, 120m3/s-os vízhozammal történő elárasztás.

Az üzemeltetési szabályzatot módosító, felvetéseinket is magába foglaló kiegészítés jelenleg a járási hivatalhoz van beterjesztve jóváhagyásra.
A most folyamatban lévő elárasztás tehát nem az új szabályzat értelmében történik, hanem a régi szabályzat szerinti, külön engedélyezett elárasztásként.

A térségben a természet megmentése érdekében tett valamennyi lépést megbecsüljük és értékeljük. Ugyanakkor továbbra is azt gondoljuk, hogy erőfeszítéseink csak félútig jutottak el, a petícióban ugyanis többre törekedtünk. A jövőben tovább szorgalmazzuk a nagyobb vízhozamokat, és harcolni fogunk a célunk eléréséért.

Május derekától kezdődik a második, azaz a nyári elárasztás. A vízügyesek részéről első ízben kerül sor két elárasztásra egy éven belül.
Az elárasztás során elért vízhozamok részletes adatai itt tekinthetők meg.

Vnútrozemská delta Dunaja na začiatku záplavy
Zdieľať obsah na: