PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja
obdobie párenia žiab, obnova mokradí BROZ

Tudta, hogy a folyók és a vizenyős területek biodiverzitásuk tekintetében a leggazdagabb ökoszisztémák közé tartoznak?

Az elmúlt évszázadban azonban az emberi beavatkozások következtében ezek csaknem 90%-a eltűnt, ami a békák számának fogyatkozásában is megmutatkozott. Régebben a tavaszi „békakoncertek” a szabadban való tartózkodás természetes velejárói voltak, manapság ilyen élményben egyre ritkábban lehet részünk.

Miért fontos a békák védelme?

Szlovákiában 12 békafaj él, ezek mindegyike védett. A békák az ökoszisztéma pótolhatatlan elemei. Nem csak a számukra táplálékul szolgáló rovarok mennyiségét szabályozzák, hanem maguk a békák is táplálékforrást jelentenek olyan vízimadarak számára, mint pl. a fekete gólya vagy a szürke gém. A kétéltűek védelme három fő pilléren nyugszik: a meglévő élőhelyekről való gondoskodás, a helyettesítő élőhelyek kialakítására és a kétéltűek vonulás közbeni védelme. Bizonyára már Ön is találkozott a vonuló varangyok védelmére tett intézkedésekkel. Az eddig talán leginkább bevált módszer az akadályok kialakítása és az összegyűjtött békák úttesteken való átjuttatása. A békák ugyanis a víz felé  vonulva gyakran úttesteken is átkelnek, s így a közúti forgalom áldozatává válhatnak. Az utóbbi években a szárazság is problémát jelent. A varangy a vizes élőhely reményében tett fáradságos út után egy olyan helyszínre érkezik, ahol csak kiszáradt talajfelszínt talál. Tavasszal a békák az állóvizeket – pocsolyákat, tavakat és más vizes élőhelyeket –, ill. a lassú folyású vizeket keresik, mivel a szaporodásukhoz ilyen környezetre van szükségük. A víz jelenléte, és természetesen annak minősége is alapvető fontosságú számukra. A békák számára fajuktól függően fontos lehet a vízfelület napsugárzásnak való kitettsége vagy a víz mélysége is. Az unkák pl. kifejezetten a sekély vizeket kedvelik. Emellett fontos a parti növényzet is, amely a békák minden fejlődési szakaszában menedéket nyújt számukra, tavasszal pedig a peték lerakására, rögzítésére nyújt lehetőséget. A békák téli hibernációja szempontjából pedig a mederfenék típusa a mérvadó, ahová télre beássák magukat. Egyszerű helyettesítő élőhelyet jelenthetnek a kerti tavak, ezeket azonban gyakran vegyszerrel kezelik.

A békák és a vizenyős területek 

A fentebb felsorolt feltételek összességükben csak a természetes vizenyős területek esetében állnak fenn. Ezért fontos helyreállítani azokat az élőhelyeket, amelyeket a hajózhatóság vagy az energiatermelés érdekében elvágtak a folyóágaktól, ill. a főmedertől. Az ilyen módon revitalizált tzerületek mindannyiunk számára biztonságos és fenntartható ivóvízforrást, a kétéltűek és más állatok számára pedig élőhelyet biztosítanak.
A vizenyős területek helyreállítását célzó tevékenységeinkről itt talál további információkat.

Ez a tevékenység nem csak az egyes fajok védelme miatt fontos. Az ilyen élőhelyek egyedülálló vízmegtartó rendszereket alkotnak, amelyeknek árvízvédelmi szerepük van, de a víz kémiai szűrését is biztosítják, fenntartható ivóvízforrást teremtve. A vizenyős területek mindig is tájaink részét képezték, őseink azokat időjárás-előrejelzéshez is használták. A népi bölcsesség szerint a György napja előtt kuruttyoló békák e nap után elhallgatnak, mivel még hideg idő jön. Azt is mondják, hogy ha a békák a patak közelébe vagy közvetlenül a patakba telepítik az ebihalaikat, akkor száraz évre számíthatunk, ha azonban pocsolyákba, akkor esősre.

Koncertmeghívó

Tudta, hogy a hím békák hanghólyagjuk összehúzásával és kitágításával hangokat adnak ki, hogy párzásra csábítsák a nőstényeket? Hallgatta már valaha békahercegek szerelmi áriáit? Ha egy igazi békakórust szeretne meghallgatni, egy vizenyős terület közelében kell mozdulatlanul maradnia, hogy a békák zavartalanul előadhassák a zenéjüket. Csallóközaranyos közelében,Nagyléli-szigeten (Veľkolélsky ostrov) egyedülálló, a természet megfigyelésére kiválóan alkalmas helyeket talál, ahol megújultak a vizenyős területek. Itt már márciusban olyan fajok hangját hallhatja, mint pl. a kecskebéka, az erdei béka vagy a vöröshasú unka. Ha Pozsonyból indul, érdemes meglátogatni a Duna szárazföldi deltáját – Bodakot (Bodíky) és a környéken található mellékágakat, Vajkát (Vojka nad Dunajom) vagy Doborgazt (Dobrohošt’). Innen akár a dunacsúni (Čunovské jazerá) vagy az oroszvári (Rusovecké jazero) tóhoz is átruccanhat. Ehhez a legmegfelelőbb időpont az alkonyat vagy a kora reggel. 

Élményekben gazdag napot kívánunk!

Zdieľať obsah na: