PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja
Vzdelávanie v mokradiach

Nincs kőbe vésve, hogy az oktatás csak négy fal között folyhat. A természet – akár egy vizes élőhely is – lehet osztályterem.

Projektjeink célja egyrészt a ritka fajok és élőhelyek védelme, másrészt az ismeretterjesztés és a természet emberhez való közelítése. Az északi pocok élőhelyének helyreállítása    elnevezésű projekt keretében különféle közművelődési lehetőségeket alakítunk ki.

Magyarországi projektpartnerünk, a Pisztráng Kör Egyesület egy ún. Microtus minibuszt üzemeltet ismeretterjesztési céllal. A mozgólaboratóriummá átalakított kisbusz segít a gyerekeknek megismerni a vizes élőhelyek titkait. Az ifjú kutatók megtanulnak mintát venni az erdei és vízi környezetből, meghatározni a különféle gerinctelenfajokat, sőt bizonyos ökológiai mutatókat is kiszámítanak, melyek alapján jellemezni tudják az érintett ökoszisztéma állapotát.

A vizenyős területek az északi pockon kívül számos vízimadárnak is otthont adnak. A Microtus minibusz révén a gyerekek professzionális távcsövekkel figyelhetik meg a madarakat. Az ornitológiai ismeretszerzést a bagolyköpetek (zsákmányállatok bagoly által kiöklendezett, emésztetlen csontjai) elemzése is gazdagítja. A csontokból megállapítható, hogy milyen fajokat zsákmányolnak a baglyok. Ezek többnyire apró emlősök, mint például az északi pocok egyedei. Ezeknek a vizsgálatoknak köszönhetően nagyon hatékonyan, környezeti behatások nélkül felmérhető a kisemlősök adott területen való jelenléte. Az ilyen tevékenységeknek köszönhetően a gyerekek közelebb kerülnek a természethez, megismerik a természeti törvényeket és betekintést nyernek a tudományos munkamódszerekbe.

A Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkban osztrák partnereink is folytatnak ismeretterjesztő tevékenységet. Az Illmic (Illmitz) környéki vizes élőhelyeken a látogatók közvetlenül a víz fölé épült, fából készült megfigyelőhelyről figyelhetik meg az ott élő állatokat és növényeket. Az építmény testközelbe hozza a vízi világot, és a „száraz lábbal” történő csónakba szállást is lehetővé teszi. A Fertőzugba látogatók a nádasban csónakázva gyönyörködhetnek a vizes élőhelyek varázslatos világában.

Zdieľať obsah na: