PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja
Root vole monitoring

Az északipocok-populáció terepi monitorozása új információkkal szolgál.

A projekttevékenységek valós hatása leginkább a célfaj populációjának közvetlen megfigyelésével mérhető fel. A Comenius Egyetem Természettudományi Karának zoológusai ezért évente többször felkeresik a projekt helyszíneit, és rendszeresen monitorozzák az északi pockok állományát. A naprakész terepi adatok segítségünkre vannak a projekt megvalósításában, ugyanakkor fontos információkkal szolgálnak a kutatók számára szlovákiai és nemzetközi viszonylatban egyaránt.

Az idei őszi monitoring örvendetes eredményekkel zárult. Megállapítottuk, hogy a Csilizradvány közelében lévő élőhelyen, amely a faj egyik legjelentősebb szlovákiai előfordulási területe, nőtt a pockok száma az előző évekhez képest. A populációnövekedés nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy egy vízelvezető csatornában sikerült megemelnünk a vízszintet és a vizet kijuttattuk a célterületre, ami a vízháztartást javítva elősegítette az északi pocok számára legideálisabb vizes élőhelyi viszonyok kialakulását.

Bár a monitoring eredményei nagyon biztatóak, nem szabad megfeledkeznünk a populációdinamikáról. A pockok egyedszáma az évek során változhat, így hol magasabb, hol pedig alacsonyabb. Ezért továbbra is rendszeresen figyelemmel kísérjük a populációt, és további lépéseket teszünk – bízva abban, hogy ezeknek köszönhetően még több helyen megfelelő feltételeket teremtünk a pocokpopuláció növekedéséhez.

Zdieľať obsah na: