PROJEKT: Három madárfaj – a partifecske, a jégmadár és a gyurgyalag védelmi programja
Brehula hnedá

Sikeres lett a Pozsonyligetfalu mellett megvalósított élőhely-módosító projektünk. Meredek partfalakat újítottunk fel 2021 márciusában a Duna helybeli partvonalán, melyeket szinte azonnal benépesítettek a madarak. Fokozatosan 500 fecskepár telepedett le a területen, ahol akrobatikus röptükkel szórakoztatják az ide látogatókat. Az idén valószínűleg itt, Ligetfaluban található a Duna szlovák szakaszának legnagyobb partifecske-telepe. A madarak megfigyelhetők a partról is, de még érdekesebb látványt nyújtanak a folyó felől. Nagyon fontos azonban betartani, hogy a fecskéket nem szabad a fészek-telepen feleslegesen zaklatni. Ezért a parton mozgáskorlátozó elemeket helyeztünk el, hogy a sűrűn látogatott térségben a partszakasz egy része a madarak költési időszaka folyamán zavarmentes maradjon. Bízunk benne, hogy az ide látogató természetbarátok ugyanolyan lelkesedéssel fogadják a partifecskék jelenlétét, mint mi, és lehetővé teszik a madarak számára fiókáik nyugodt felnevelését. 

Brehule v Petržalke

A part-módosítás összesen 420 méternyi hosszúságban valósult meg, ami 5 szakaszra volt bontva. A munkálatok nem érintették a rekreációra leginkább használt strandokat és az összefüggő erdős növényzetű partszakaszokat. A partvonal módosításával 1,5 – 2 m magas meredek partfalak lettek kialakítva, melyek megfelelnek a partifecskék és a jégmadarak fészkelési igényeinek.

A meredek partok felújításának helyszínét szakfelmérés alapján határoztuk meg, s egyben megegyezik a múltban a partifecskék által gyakran használt költési területtel is. Az utolsó feljegyzett fészkelés 2012-ből származik. Ez után a partszakasz élőhely-degradációja olyan mértékben előrehaladt, hogy a faj már nem talált itt megfelelő költési feltételekre. A fecsketelep létrejötte a legjobb példája annak, hogy néha elég csupán egy apró segítség, s természet új erőre kap, illetve visszatér előző értékeihez. 

A meredek partfalak további fenntartásával reméljük, hogy sikerül hosszú távon is megőrizni a partifecskék fészkelő-telepét a szlovák főváros területén. 

Zdieľať obsah na: