PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja
Prehrádzka v ramennej sústave Dunaja

A Duna ártéri élőhelyeinek helyreállítása és kezelése című, LIFE14 NAT/SK/001306 jelű projekt részeként jelenleg a folyó dinamikáját, valamint a terület vízháztartását és általános ökológiai állapotát javító tevékenységek zajlanak a Duna mellékágrendszerében. 

A Vízgazdálkodási Kutatóintézettel (VÚVH) és a projektpartnerekkel együttműködve fokozatosan valósulnak meg a revitalizációs lépések, mint például a feltöltődött folyóágak és vizes élőhelyek helyreállítása, a mellékágakon meglévő zárások átalakítása az áramlási dinamika javítása érdekében, hogy a víz eljusson azokra a helyekre, ahonnan az idők során kiszorult. Az ágrendszer problémáinak egyik megoldása a mesterséges elárasztások újbóli bevezetése ezen az erőteljesen szabályozott területen. A projekt, ill. projektcsapat kezdeményezésére 2016-tól évente sor kerül az elárasztásra. Bár a területen folyamatosan figyelemmel kísérik a felszíni vizek és a talajvíz szintjét, az adatgyűjtés és az évente többszöri karbantartás sok terepmunkát igényelt. A mesterséges elárasztások előkészítésével és megvalósításával kapcsolatban az is nyilvánvalóvá vált, hogy egy olyan területen, amelyet viszonylag intenzíven használnak különféle érdekelt felek (vízgazdálkodók, erdészek, természetvédők, vadászok, horgászok, telektulajdonosok), valamint a nagyközönség is, operatívan hozzáférhetővé kell tenni az aktuális vízállásadatokat, valamint a gázlókon történő átkelés biztonságával kapcsolatos információkat.

Prehrádzka v ramennej sústave Dunaja

A VÚVH és a GOSPACE Tech s.r.o. társaság együttműködésének köszönhetően 12 db MERATCH berendezés került kihelyezésre a dunai ágrendszerben lévő zárásokra, ezek 1 milliméteres pontossággal figyelik a vízállás változásait. Az adatokat modern, vezeték nélküli NB-IoT hálózaton keresztül óránként elküldik egy központi szerverre, ahol megtörténik a feldolgozásuk. A berendezések akkumulátorral üzemelnek, 5 évet meghaladó élettartammal.

A GOSPACE célja a hidrológiai mérések automatizálásának és digitalizálásnak elősegítése. Ez lehetővé teszi az adatok online elérhetőségét bármikor, még nehezen elérhető helyekről is. Ez is az oka annak, hogy a vállalat a távoli helyeken zajló felszíni vagy felszín alatti hidrológiai mérési projektekben részt vevő nemzeti szervezetekkel együttműködve MERATCH – Measure & Watch Online eszközöket telepít. A vállalat készen áll arra, hogy ezt az idő- és pénztakarékos, környezetkímélő és innovatív technológiát a világ bármely pontján alkalmazza.

Umiestnenie MERATCH zariadení

A Meratch honlapon a helyszínekre látogatók megtudhatják, milyen vízállások vannak az egyes zárásoknál, és hogy biztonságos-e autóval áthajtani a gázlókon, amelyek az évenként beütemezett tavaszi, ill. nyári elárasztások vagy természetes áradás idején víz alatt lehetnek. A vízszintek időbeli változását ábrázoló grafikonok is hozzáférhetők lesznek a szakemberek és a nagyközönség számára, ami segíti az érintett feleket a tájékozódásban és az adatok elérésében.

Webová stránka a aplikácia vyvinutá za účelom “real-time” zberu a zobrazovania údajov

A nyilvánosan hozzáférhető adatok mellett a VÚVH munkatársainak lehetőségük van figyelmeztetés küldésére is, ha a vízszint túllépi a határértéket. Az egyes zárásokon a mesterséges elárasztások során kívánatos vízszintek beállításában az adott területen történt matematikai modellezési számítások alapján kifejlesztett alkalmazás is segíti a vízgazdálkodási szakembereket. A vízgazdálkodók és az innovatív technológiák fejlesztői közötti együttműködés tehát hozzájárul egy értékes természeti terület, az ún. szárazföldi Duna-delta kezeléséhez, amelyben a természetvédelmi érdekek találkoznak a terület által nyújtott egyéb ökoszisztéma-szolgáltatásokkal.

Az automatizált adatátvitel segítségével történő részletes monitoring hatékonyabb és környezetbarátabb az eddig alkalmazott eljárásoknál, és az új generációs IoT hálózatoknak köszönhetően mobilhálózati térerő nélkül is megvalósítható a nehezen elérhető helyeken is.

Forrás: Vízgazdálkodási Kutatóintézet (Výskumný ústav vodného hospodárstva)

Detailný monitoring za pomoci automatizovaného prenosu dát  z jednotlivých senzorov / meracích miest
Zdieľať obsah na: