PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja
LIFE

Nemrégiben megtörtént az éves ellenőrzés, amelyet a Mikrotus II projekt tevékenységeinek Monitorozási Küldetésének neveznek. Az eseményt egy külső monitor, az Európai Bizottság végzi.

 

Az esemény, amely csak kötelességnek tűnhet, rendkívül fontos része minden LIFE projektnek. A LIFE program az EU környezetvédelmi és klímavédelmi finanszírozási eszköze. A projekt költségvetésének nagy részét az Európai Unió fedezi. Az uniós támogatásból azonban csak akkor lehet részesülni, ha biztosítani lehet, hogy a forrásokat helyesen és okosan használják fel. Ezért az Európai Bizottság külső monitorokat küld, akik rendszeresen ellenőrzik a projektet.

 

Az ellenőrzés első napján a Pénzügyi és Adminisztratív anyagok ellenőrzése zajlott jelenlétében a projekt csapatának és a BROZ menedzsmentjének.

 

A következő napon együtt látogattuk meg a projekt helyszíneit Magyarországon. A várható mocsárvisszaállítást a magyar projekt partnerek (ÉDUVIZIG) mutatták be. A monitor képes feldolgozni a helyszín állapotát a mérések előtt és után. Ezután az expedíció továbbment a szlovákiai Istragov helyszínére. Istragovban csatornákat ástak, hogy 30 év után ismét víz juthasson a mocsárba. A Čiližská Radvaň helyszínén pedig fák ültetése történt a szélvédő létrehozása érdekében.

 

Az utolsó nap az osztrák helyszíneknek szentelték, a Neusiedler See közelében. A monitor lehetőséget kapott arra, hogy megtekintse a kezelés eredményeit, és beszéljen az osztrák projekt partnerrel (Nationalparkgesellschaft Neusiedler See – Seewinkel).

 

A LIFE projekt tevékenységeinek előrehaladására vonatkozó információkat a monitor továbbítja az Európai Bizottságnak, amely intézkedhet, ha a LIFE program szabályai ellen vétel történt.

Zdieľať obsah na: