PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja

Apríl a máj 2023-ban workshopokat szerveztünk a Nadácia Telekom alapítvány támogatásával a LIFE Microtus II projekt keretében.

A Vízvisszatartó és mikrohabitatok létrehozása workshopon a Čiližské močiare helyszínén mi, különböző állatfajok szakértőivel együtt, találtunk egy megoldást a víz hosszú távú visszatartására a megadott helyen. Nyáron, amikor a vízre elsősorban mezőgazdasági célokra van szükség a hidraulikus csatornákból, elengedhetetlen a víz megőrzése a mocsarakban. Az év minden szakában a terület oázisként és menedékként szolgál számos állat számára. Ez különösen nyáron igaz, amikor a környező területek nagy része mezőgazdasági terményekkel van befedve. A víz elengedhetetlen a mocsári növények megőrzéséhez is. A terület hosszú távú kiszáradásának megelőzése érdekében egy tavat javasoltunk, amely nemcsak megőrzi a vizet nyáron, hanem számos mikrohabitatot is létrehoz más állat- és növényfajok számára.

A második workshopon a Čiližský patak tisztításáról és a szomszédos mocsarak helyreállítási terveiről befejeztük a hulladék eltávolítását a Veľký Meder közelében lévő volt szeméttelep környékén. A Čiližský patak természetes szájának megnyitása és a vízfolyás visszaállítása után megakadályozzuk a hulladék további mozgását az áramlás mentén. A részvevőkkel együtt megvitatást folytattunk a tervezett szomszédos mocsarak helyreállításáról, például a Číčov mocsár kialakításáról, amely 30 hektárnál nagyobb területet foglal magában a Čiližský patak szájának helyreállításával.

Köszönjük a Nadácia Telekom alapítvány pénzügyi támogatását és várjuk a további együttműködést.

Zdieľať obsah na: