PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja
workshop dunaj

A Daphne Alkalmazott Ökológiai Intézettel együttműködve 2022. március 23-án A dunai árterek és átalakulásuk címmel workshopot szerveztünk.

A szlovák és magyar szakemberek részvételével megtartott workshop a különböző területek szakértőinek tudás- és tapasztalatcseréjét volt hivatott elősegíteni. A résztvevők között voltak természetvédők, vízügyi és energetikai szakemberek, zoológusok és ornitológusok, tudományos és egyetemi munkatársak.

A workshop a bősi erőműnél indult, ahol Martin Mišík, az Alcedo River Clinic munkatársa tartott előadást a vízmű megépítésének folyami dinamikára gyakorolt hatásáról. Ezután az Isztrága egykor volt vizes élőhelyeinek területe következett, ahol a LIFE Microtus II projekt keretében revitalizáció zajlik. Szemtanúi voltunk a vizes területek vízutánpótlásának megújítását biztosító csatornák kotrásának. A résztvevők az északi pocok életébe és környezeti igényeibe is betekintést nyertek. Beszámoltunk az erdő természetes faji összetételének helyreállítására irányuló tevékenységekről is, melyek során eltávolítottuk a nemesített nyárfákat, és őshonos fajokat – fehér nyárt a fekete nyárt – telepítettünk. A továbbiakban ellátogattunk medvei mellékághoz, amely szép példája a folyami dinamika javulásának a mellékág áramlási viszonyainak helyreállítása következtében.

A workshop nyomán számos ösztönző vita, megfigyelés és ötlet született az egyes szakterületek közötti szélesebb együttműködés, valamint a további természetvédelmi tevékenységek vonatkozásában.

Zdieľať obsah na: