PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja

A november 29-i szerdai napon megrendezésre került a projekt irányító bizottságának tagjai közötti találkozó. A találkozón tizenhárom résztvevő vett részt, köztük hét tagja volt az irányító bizottságnak. Együtt meglátogattuk a Čiližské močiare projekttevékenységeinek sikeres megvalósítását, ahol bemutattuk nemcsak a területi kezelést – sávnyírást és a természetes víz dinamikájának szimulációját, hanem a kialakított vízvisszatartó intézkedéseket is a vízhiányos időszakokra a régióban. Ezen a év során több területet is sikeresen felvettünk a nemzetközi NATURA 2000 hálózatba ezen a területen, mint az Északi Pannon gyökérvolfrám élőhelyét. Jelenleg az Északi Pannon gyökérvolfrám, együtt a sok mocsári fajjal ebben a mezőgazdasági területen, hozzáférést kapott a természetes környezet 100 hektárjához.

Ezután ellenőriztük a Číčovské luhy közelében lévő helyet, ahol a Čiližský potok vak végetérésének megnyitására tervezett tevékenység zajlik, a patak természetes áramlásának helyreállítása és funkciójának teljesítése évek után. Ezzel egyidejűleg egy régi mocsár is regenerálódik, több mint 30 hektár területtel.

A találkozó területi részének befejezése után benti terembe mentünk, ahol a projekt partnerei bemutatták a projekttevékenységeikben elért haladást és sikereket, valamint a következő időszakra vonatkozó terveket. Várjuk a következő találkozót, amikor a Čiližský potok ismét folyik, további 30 hektár élőhely kerül helyreállításra Magyarországon az Északi Pannon gyökérvolfrám számára, és a telemetria kutatásnak köszönhetően több információt szerezhetünk a gyökérvolfrámok mozgásáról és élőhelypreferenciáiról.

Zdieľať obsah na: