PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja

1076 támogatónknak köszönhetően sikerült elérnünk a célösszeget.

Nagyon örülünk, hogy körülbelül 10 hónap alatt sikerült összegyűjtenünk a természetvédelem céljára – a mocsár megmentésére – 100 000 eurót, sőt még egy kicsivel többet is. Elérhető információink szerint ez a legnagyobb egyszeri adománygyűjtési kezdeményezés volt Szlovákiában, amelyet a természetvédelmi terület védelmére hirdettek meg, és sikeresen zártak le.

Ez megerősíti, hogy a közvélemény felismeri a mocsarak védelmének fontosságát, és nemcsak egyetért vele, hanem hajlandó anyagi támogatást nyújtani és konkrét lépéseket tenni a megmentésük érdekében. Ezen kívül megerősíti, hogy az emberek megbíznak bennünk, hogy komolyan gondoljuk a természetvédelmi erőfeszítéseinket, és azokat a végigvisszük, amíg csak lehetséges. Nagyra értékeljük ezt a bizalmat.

Azt is jelzi, hogy mennyire komolyan gondoljuk, hogy a területet beolvassuk a Natura 2000 hálózatba, és már a tulajdonosi pozícióból megkerestük az Állami Természetvédelmi Hivatalt, hogy ezt a területet a Natura 2000 hálózat részévé tegyük – ezáltal bővítve a Čiližské močiare európai jelentőségű területét.

Mindannyian hálásak vagyunk minden egyes támogatónknak a hozzájárulásért és a megosztásért.

A mocsár védelméhez nyújtott támogatásával többek között az alábbiakat segítették:
– Ritka madárfajok fészkelőhelyeinek és sikeres, zavartalan fészekrakásuk (például néhány párral a sünikkel ebben a szezonban).
– Vízvisszatartó intézkedés, amely akár 70 000 000 liter vizet is visszatart egyszerre.
– Biodiverzitás helye vízi és talaji gerinctelenek, kétéltűek, beporzók számára.
– A klíma természetes hűtője (egy hely, ahol még a 34 Celsius-fokos nyári hőségben is élettel teli).

Összességében egy olyan hely védelmét támogatták, amely a biodiverzitás és a klímaváltozás krízisében az alfája és omegája lesz a közvetlen környezetének.

Sikerült több mint 106 000 eurót összegyűjteni. Ezekkel a pénzeszközökkel további 1,6 hektár nedves mezőt is megvásároltunk és beolvastunk a Čiližské močiare védett területeibe. Így összesen 43,6 hektár eredeti mocsárt sikerült visszaállítanunk, amelyeket nemrég még vagy jelenleg is szántóföldek borítottak a déli Szlovákiában, az elhagyatott mezőgazdasági területeken.

Ezért nagyon hálásak vagyunk érte!

A kampány oldalát megtekintheti ezen a linken: https://broz.darujme.sk/zachrante-mokrad/

Zdieľať obsah na: