PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja
Networking Holandsko

A projekt csapata (BROZ és PRIF UK) 2022 szeptemberében Hollandiába utazott. Az ok az volt, hogy a pannoniai mezei pocok egyik rokona itt él. Egy másik endemikus alfaj, a Microtus oeconomus arenicola jégkorszak utáni menedéket talált itt. Azonban a nedves élőhelyek, amelyek az alfaj számára kulcsfontosságúak, veszélyeztetettek, ugyanúgy, mint Szlovákiában.

A kapcsolatépítés során öt, különböző megközelítéssel a nedves élőhelyek védelmét célzó projektet látogattunk meg. Újra találkoztunk a Microtus I projekt partnereivel a Holland Állatvédelmi Társaságtól és megismerkedtünk egy másik természetvédelmi és tájgazdálkodási szakemberrel.

A Comenius Egyetem Természettudományi Karának partnereivel együtt bemutattuk a Microtus oeconomus állományának állapotát, valamint az élőhelyének javítására vagy helyreállítására tett intézkedéseket. A jelenlévő holland szervezetek bemutatták az országukban folytatott munkát. Megvitattuk a megfelelő beavatkozásokat és sikeres intézkedéseket a pockok állományának fenntartásához.

Az Alde Feanen Nemzeti Parkban, a Sneekermeer és az IJsselmeer területén különböző helyszíneket vizsgáltunk meg, ahol mezei pocok fordult elő, valamint lápos élőhelyeket. Többféle kezelési módszert alkalmaztak – kaszálás, legeltetés és kis vízgazdálkodási eszközök használata a vízellátás és a vízelvezetés szabályozásához.

Az Oostvaardersplassen védett területén (56 km2) a projektcsapat elemzést végzett a tágas sás-nádas növekedésről. Habár itt nem mutattak ki gyökérpatkány jelenlétét, a helyszín jellegzetes élőhelyet képvisel a faj számára. Ezért az alkalmazott élőhely-kezelés megértése hasznos volt a Microtus II projekt számára.

Scheelhoek és Korendijkse Slikken területeinek látogatása során különböző gondozási típusok voltak jelen. Néhány helyen a gondozás kiterjedt, és nem történt beavatkozás, míg másoknál intenzív gondozást alkalmaztak, amely során több centiméternyi biomasszát eltávolították a felszínről. A Tiegemeten-sziget jó példa arra, hogy a turizmus jól összeegyeztethető a természetvédelemmel. A szigetet a turisták és a zoológusok is kedvelik. A Biesbosch természetvédelmi terület mesterségesen kialakított poldereken helyezkedik el. A polder eredeti célja csak a belvízvédelem volt. Azonban fokozatosan vadon élő szigetté vált egy erősen antropogén környezetben. Elég víz van a területen, hogy a nedves területeket beavatkozás nélkül hagyják, és ne távolítsák el a biomasszát. Ha sok év múlva a biomassza felhalmozódik, emelkedni fog a vízszint. A Biesbosch múzeumának látogatása inspiráció volt a tervezett Microtus II látogatóközpont számára.

Az egyik legérdekesebb tapasztalat az volt, hogy megismerkedtünk a környezeti DNS (eDNA) alapú, különböző típusú gyökérölyv-monitorozási módszerekkel és annak elemzésével. A kisemlősöknél az eDNA forrása a széklet. Ez a módszer kevésbé időigényes és gyorsabb, mint a fogd-meg-jelöld (CMR) módszer. Az eDNA módszer azonban drágább és nem tudja biztosítani az összes információt, amit a CMR módszer.

Hálásak vagyunk a holland iránymutatásért, és alig várjuk, hogy alkalmazzuk a gyűjtött ismereteket a projekttevékenységek során.

 

https://www.zoogdiervereniging.nl/dutch-mammal-society-english-pages

https://www.np-aldefeanen.nl/en/https://en.wikipedia.org/wiki/IJsselmeer

https://www.nationaalparknieuwland.nl/en/the-park/oostvaardersplassen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheelhoekhttps://www.visitnldelta.nl/en/to-the-end-of-the-world/

https://www.visitnldelta.nl/en/tiengemeten-an-almost-uninhabited-island/

Discover the park

ňhttps://biesboschmuseumeiland.nl/

Zdieľať obsah na: