PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja

2022 szeptemberében került megrendezésre a Microtus II első tanulmányi kirándulása, amelyet a pandémia miatt korábban elhalasztottak. Az érintettekkel közösen bejártuk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vizes élőhelyeit Magyarországon. A Balaton környékén értékes vizes élőhelyek találhatók vadállatok számára. Az ok, amiért ezt a területet látogattuk meg, az az, hogy a projekt, amelyre a Microtus II összpontosít, a központi alfaj, a Microtus oeconomus mehelyi élőhelyeit vizsgálja, amelyek különböző helyeken találhatók a Balaton és a Kis-Balaton körül. Az területen számos fontos rokapolos-társulás található, amelyek a fajok számára kulcsfontosságú élőhelyeket alkotnak.

 

A csoportot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának szakértői vezették: György Rozner, Péter Szinai, Hajnalka Kovács, Marianna Miklós és Erzsébet Sitku. A Microtus II csapata hálás, hogy ilyen kiváló vezetőik voltak! Megbeszéltük a Balaton vizes élőhelyeinek kezelését és a természetvédelemre összpontosító képviselők által állított kihívásokat. Jelentős különbség van a két ország pannoniai pocok élőhelyei között, ami a vízgazdálkodás függőségében mutatkozik meg. Dél-Szlovákia vizes élőhelyeinek vízszabályozása az agrárterületek öntözési igényétől és a Gabčíkovo vízerőműben történő áramtermeléstől függ. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található vizes élőhelyeknél az agrárhasznosítás kevésbé fontos, mivel a terület főként füves élőhelyekkel rendelkezik, a prioritás a Balaton vízvisszatartása és a víz minőségének javítása, amely közvetetten kapcsolódik a turizmushoz a tó körül.

 

A Pannon földi pocok élőhelyének helyreállítása és javítása érdekében főként az alábbi projektek keretében hajtottak végre intézkedéseket: KEHOP-4.1.0-15-2016-00056 (Vizes élőhelyek rekonstrukciója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Somogy és Zala megyei területein) és a LIFE-IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018 – A Pannon sztyeppék és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése a PAF stratégiai intézkedések végrehajtásával). A tanulmányi kirándulás résztvevői több projekt helyszínt is felkerestek. A résztvevők és a projektcsapat között azon lehetőségek megvitatása is sor került, hogy hasonló intézkedések hogyan valósíthatók meg a Microtus II projekt területén.

 

A tanulmányi kirándulás során két látogatóközpontot is felkerestünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságban: a Kis-Balatoni és az Ordacsehi Bereki látogatóközpontot. Számos interaktív berendezésből inspirációt merítettünk tervezett Microtus II látogatóközpontunk számára. A tanulmányi kirándulás valóban gazdagító élmény volt, ahol elmélyíthettük a kapcsolatot a Microtus II érdekeltekkel, gyakorlatban is láthattuk különböző vizes élőhely helyreállítási intézkedéseket és inspirációt kaptunk a projekt következő tevékenységeihez.

Zdieľať obsah na: