PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja
rokovania k Vnútrozemskej delte Dunaja

A Duna szárazföldi deltájának megmentésére irányuló petíciónkat 11 603-an írták alá, ez a kezdeményezés képezi az Állami Vízgazdálkodási Építővállalattal (Vodohospodárska výstavba, š.p.) és a Környezetvédelmi Minisztériummal a szárazföldi Duna-delta vízellátásának növeléséről folytatott tárgyalások alapját.
Jelenleg online tárgyalás zajlanak, melyeken az értékes árterületbe juttatott vízmennyiség növeléséről és stabilizálásáról egyeztetünk. A tárgyalások további célja, hogy az Állami Vízgazdálkodási Építővállalatnál elérjük a terület évente kétszeri elárasztását, ami megfelel a Duna természetes vízhozam-ingadozásainak. Szeretnénk azt is elérni, hogy nagyobb vízhozamoknál folyamatosan – azaz nem csak az elárasztások időszakában – több víz kerüljön az ágrendszerbe. Az is fontos, hogy a deltába juttatott vízmennyiség ingadozó legyen, azaz legalább részben hasonlítson a terület eredeti hidrodinamikai fluktuációira. 

A tárgyalások egyelőre jól haladnak, elvárásainkat tudomásul vették, és a megoldás szándékát az Állami Vízgazdálkodási Építővállalat képviselői mellett Ján Budaj környezetvédelmi miniszter is kinyilvánította egy sajtótájékoztató keretében, ill. a petícióban megfogalmazottakra adott hivatalos válaszlevélben egyaránt.
A tárgyalások során benyújtott kéréseinkre az Állami Vízgazdálkodási Építővállalat rendkívül korrektül reagál, annak ellenére, hogy az ő érdekük az, hogy megőrizzék a villamosenergia-termelésre használható vízmennyiséget.
Remélhetőleg fokozatosan olyan megoldásra jutunk, amely mindkét fél számára elfogadható, és több vizet biztosít a Duna szárazföldi deltája számára.
A tárgyalásokon az Állami Vízgazdálkodási Építővállalat képviselőin kívül a Szlovák Vízgazdálkodási Kutatóintézetből Katarína Holubová és a Szlovák Állami Vízgazdálkodási Vállalat képviselői is részt vesznek.

Zdieľať obsah na: