PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja
Pojazdné laboratóriu na vzdelávanie o hrabošovi severskom panónskom

Magyar projektpartnerünk, a Pisztráng Kör, beszerzett egy „Microtus minibuszt” a projekt céljaira.
A járművet mobil laboratóriumnak fogják berendezni a gyerekek számára, elsősorban iskolai kirándulások keretében történő oktatáshoz – természetvédelem, vizes és egyéb élőhely-helyreállítás, az egyes fajok, nevezetesen az északi pocok ökoszisztémában betöltött szerepe témakörében, mely utóbbi faj védelme Az északi pocok élőhelyeinek helyreállítása című közös projektünk tárgyát képezi.
A mobil labor keretében 3 oktatási-nevelési program készül a 3-9 éves, 10-14 éves, ill. 15-18 korosztályú gyerekek számára.

Az északipocok-formájúra tervezett kisbuszt terepfelszerelésekkel – asztalokkal, székekkel, napelemekkel, árnyékolóval, mikroszkópokkal, kamerákkal, videokamerákkal – látták el. A kisbusz része továbbá egy interaktív kiállítás is, amelyet mindig a jármű leparkolása után installálnak.
Projektpartnerünk magyarországi és szlovákiai falvakba fog ellátogatni a kisbusszal, kirándulásra invitálva az érdeklődőket az északi pocok előfordulási területeire, ahol részletesen bemutatja e ritka endemikus faj életével kapcsolatos összefüggéseket.

Az északi pocok a sással és náddal borított vizes élőhelyekhez, láprétekhez kötődik, Szlovákiában a Duna menti alföldön több mikropopulációja található. Az itt élő alfajnak néhány populációja Magyarországon és Ausztriában is előfordul. Az érintett országokban aktív projektpartnereinkkel közösen védjük a pockokat.
A tanulmányi kirándulások résztvevői vízinövényeket és egyéb élő szervezeteket gyűjtenek a pocok előfordulási helyeiről, és azonosítják azokat a kisbusz felszerelése, ill. az erre a célra tervezett határozókártyák segítségével.

A kisbuszos ismeretterjesztő kirándulás iránt érdeklődő tanárok, gyerekek, szülők jelentkezését a broz@broz.sk címre várjuk. A járványhelyzet javulásával kirándulásokat szervezünk az északi pocok nyomában.

Zdieľať obsah na: