PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja

A vizenyős területek olyan élőhelyként jellemezhetők, amelyek megléte a víz jelenlétéhez kötődik. Ezek a területek lehetnek állandóan vagy csak időszakosan nedvesek. A víz jelenléte nedvességkedvelő növényfajok, nádasok alkotta sajátos élőhelyeket hoz létre, amelyek különböző állatfajok számára biztosítanak megfelelő feltételeket, a rovaroktól kezdve az emlősökig.  Az ember számára a ritka vízimadárfajok megfigyelésének lehetősége teszi vonzóvá a vizes élőhelyeket, melyekből Szlovákiában többféle is előfordul: folyami árterületek, mocsarak, tőzeglápok, ingoványok.

A múlt század során számos vizes élőhelyek eltűnésének lehettünk tanúi az antropogén beavatkozások következtében, melyek során az ember igyekezett a vizenyős területeket termőfölddé vagy más hasznosítható földterületté átalakítani. Ugyanakkor bizonyos árvízvédelmi intézkedések folytán is beszűkültek a vizes területek. Tudományos kutatások szerint 1800 óta a Föld vizenyős területeinek csaknem 64%-a eltűnt, ami nagyon kedvezőtlen tendencia, tekintve, hogy  ezek az élőhelyek pótolhatatlan szerepet töltenek be a tájban. Bolygónk legproduktívabb ökoszisztémái közé tartoznak – részt vesznek a vegyi és szerves szennyeződések vízből történő eltávolításában, így pótolhatatlan ivó- és használativíz-forrásként funkcionálnak. Táplálékforrást is jelentenek, elősegítik a biológiai sokféleséget, védelmet nyújtanak az árvizek és a talajerózió ellen és megkötik a szén-dioxidot. Gazdasági szempontból kulturális ökoszisztéma-szolgáltatások széles skáláját nyújtják idegenforgalmi értéküknek köszönhetően. A vizes élőhelyek számos terület gazdasági értékét növelő üdülési és turisztikai gócpontok.

Ezeket a tényeket az éghajlatváltozás hatásait tapasztalva kezdtük ténylegesen tudatosítani, melyek azt mutatják, hogy csak a változatos táj képes hatékonyan mérsékelni a klímaváltozás következményeit és az egyre gyakoribb időjárási ingadozásokat. A jelenlegi aggasztó állapot nem visszafordíthatatlan, számos múltbeli hiba jóvátehető. A helyzet orvoslása viszont hosszú távú folyamat, amely mindannyiunkra feladatokat ró. Minél korábban cselekszünk, annál élhetőbb tájat hagyunk a későbbi generációkra.

A képmelléklet azokat a szlovákiai vizes élőhelyeket mutatja be, ahol az északi pocok előfordul, és amelyeket korábban már helyreállítottunk a faj érdekében. Továbbra is folytatni kívánjuk az élőhelyek helyreállítását.

Zdieľať obsah na: