PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

A Megyercsi dudváh folyó valamikor régen átfolyott az alsó Csallóköz táján, északról a Vág folyót táplálta és déli részén a Duna felé áramlott.

Manapság ennek a folyónak a maradványai még mindig kanyarognak bizonyos helyeken, és bizonyságot tesznek arról, hogy milyen volt ez az ország a múltban. A folyami szakaszok, vizes élőhelyek, fűzfaállományok, gyümölcsösök és kis gazdaságok támogatták az állatfajok nagy változatosságát. Ma már nem tudjuk elképzelni az itt élő rétegek gazdagságát. Ennek az országnak a képe csak a legrégebbi lakosok emlékeiben marad meg.

Számos történelmi esemény eredményeként ez az ország néhány évtized alatt felismerhetetlenné vált. A folyószakaszok és a növényzet mozaikját nagyméretű sakktáblává alakították, amely nagyméretű mezőkből áll, és több növényt tartalmaz. Még az utolsó kanyarokat is felszántják, hogy még nagyobb egységeket hozzanak létre a mezőkből – ez megkönnyíti a monokultúrák kezelését. És még akkor is, amikor az élet legfontosabb dolga egyre inkább hiányzik a talajban és az ország egész területén – a víz.

A folyók körüli alföldi területek fizetik termékenységüket, és ez által a Csallóköz tája sem kivétel. A mezőgazdaságunk a természettel szemben van beállítva, és nem áll összhangban azzal. A mezőgazdasági gyakorlatok nem veszik figyelembe az ország ökológiai igényeit vagy az éghajlatváltozás által jelentett új veszélyeket – tartós szárazság és extrém esők. Ezért nem szabad elfelejteni a természetvédelem alföldjét. Az alföldi ország sok időt adott nekünk, és most rajtunk múlik, hogy mi is vissza adjunk neki – teret és esélyt a regenerációra.

A vizes élőhelyek helyreállítása az egyik legjobb megoldás ezen ország helyreállítására, a víz megtartására, miközben mérsékeli a heves esőzések pusztító erejét. A régi kanyarokban a víz természetesen helyezkedett el, ezért ezt a vályút választottuk a vizes élőhelyek helyreállításához. A #LIFE_OstrovneLuky közreműködése nélkül és a helyi polgármesterekkel folytatott jó együttműködésnek köszönhetően nem lettunk volna képesek megvalósítani ezt a projektet.

Zdieľať obsah na: