PROJEKT: Life Juh
Hlavové vŕby

Útmutató a botlófák metszéséhez

A botlófa nem egy fűzfafajta, hanem tulajdonképpen egy célirányos gazdálkodási mód. A múltban vidékünk vizenyős részein a botlófák aránylag gyakoriak voltak, egyedi formájukkal a dunamenti táj jellegzetességei közé tartoztak. Őseink rendszeresen metszették ezeket a fákat, főleg tüzelőfa és fűzfavessző beszerzése céljából. A fűznek azt a tulajdonságát használták ki, hogy a metszés után nagyon gyorsan hoz új leveles hajtásokat, így rövid idő alatt megújul a levágott koronája.

De nem csak az ember húzott hasznot a fák alakításának ezen módjából. A metszés sok fajnak, még magának a fűzfának is hasznára van, mivel így hosszabb ideig él. A rendszeresen metszett fűzfák törzse egészen impozáns méreteket ölthet, elérheti akár az 5 méter átmérőt is. A törzs közepében az évek során fokozatosan fakorhadékkal kitöltött üregek alakulnak ki. Ez a fák életére nincs káros hatással, mivel a tápanyagokat közvetlenül a kéreg alatti rész szállítja, így akár több mint 120 éves kort is megélhetnek. A botlófák üregei élőhelyet és menedéket nyújtanak a korhadéklakó élőlényeknek és azoknak a fajoknak, amelyek faodvakban fészkelnek.

A fűzfa odva tulajdonképpen egy komplett ökoszisztémát alkot, amelyben gombák, lárvák, bogarak, lepkék, hangyák számtalan faja él. Az odvak gyakran denevérek és nyestek búvóhelyéül is szolgálnak, vagy vörösbegyek, vadkacsák fészkelőhelyéül.

 

Milyen fűzfákat?

Azoknál a fáknál alkalmazzuk ezt a metszést, amelyeket már a múltban így alakítottak ki (hacsak nem saját magunk szeretnénk fiatal botlófákat kinevelni). Talán ismerünk ilyeneket a környékünkön, falvainkban, vagy akár a saját telkünkön, esetleg emlékezünk olyan konkrét fákra fiatalkorunkból, amelyeket valamikor így metszettek. Vegyük számba ezeket a fákat a környezetünkben. Könnyen felismerhetők koronájuk jellegzetes, a megvastagodott törzsből induló “csúcsos” elágazódásából (1. ábra, jobb oldali kép). A törzsön jelentősen vastagabb kéreg figyelhető meg, mint az ágakon.

Ha ilyen fát találunk, az egyik lehetőség lefotózni azt és elküldeni a broz@broz.sk címre konzultáció céljából, ők szívesen adnak tanácsot.

Hogy fogjunk hozzá?

Az ágakat a törzshöz nem túl közel, de attól nem is nagyon távol – nagyjából 4-7 cm-re – kell lemetszeni (2. ábra)

A vágásnak lehetőleg teljesnek és tisztának kell lennie, ezt leginkább motorfűrésszel tudjuk elérni. Mindig tartsuk be a munkavédelmi előírásokat és használjunk védőfelszerelést. A fűzfákat az esetek nagy részében csak létráról lehetséges metszeni, ezért legyünk fokozottan óvatosak.

VIGYÁZAT! Az ágakat először alulról, nagyjából 1/3 részig vágjuk be, mivel ha felülről kezdjük metszeni, az ág súlya lehasíthatja az egész kérget.

A pontos folyamatot a 3. ábrán láthatjuk.

Az ág metszése “háromszorra”. Az 5 cm-nél vastagabb ágakon(vagyis amelyeknél fennáll a lehasadás vagy a kéreg letépésének veszélye) az ággyűrűtől 10-20 cm távolságra, alulról ejtjük az első vágást az ág tengelyére merőlegesen, az átmérőjének nagyjából 1/3-áig. A második vágás az ággyűrűtől kb. 30-40 cm-re, felülről lefelé történjen. A képződött csonk ággyűrűre metszéssel távolítható el.

Mikor metsszünk?

A fűzet a téli időszakban kell metszeni, amikor szünetel a tápanyagok áramlása. Legjobb, ha február végéig, de maximum március közepéig el tudjuk végezni. Akkor már sohasem, amikor a levelek fakadnak. A botlófákat 5-7 évente ideális metszeni, tehát mindig jegyezzük meg a metszés időpontját, hogy az adott időben meg tudjuk ismételni.

VIGYÁZAT! Csak olyan terepen végezzünk metszést, ahol megbizonyosodtunk arról, hogy a megmetszett fákat napfény fogja érni. Ha sűrűn benőtt környezetben, árnyékban vannak, és a környező fákat nem metsszük meg, nincs értelme a metszésnek, mivel nem fog új hajtásokat hozni, így a metszéssel többet ártunk, mint használunk.

 

Milyen engedélyek szükségesek?

A fűzfák metszéséhez, hacsak nincsenek közvetlenül a mi területünkön, a telek tulajdonosának az engedélye szükséges. Tehát amennyiben a tulajdonos a község vagy város, a község vagy város beleegyezése szükséges. Ha a megmetszendő fák erdőterületen találhatók, az illetékes erdészettel kell kapcsolatba lépni, ha ismerjük akkor közvetlenül az adott erdőrészért felelős erdésszel.

Amennyiben védett területről van szó, az Állami természetvédelmi hivatallal kell felvenni a kapcsolatot, amely ellenőrzi, hogy a metszés összhangban van-e a védett terület kezelési programjával. Amennyiben gond lenne felvenni a kapcsolatot a hivatallal, vagy azonosítani a területet, amelyen a fűzek találhatók, a broz@broz.sk.

Zdieľať obsah na: