PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

Az éghajlatváltozás hatása napjainkban már erőteljesen megmutatkozik Dél-Szlovákiában. Az emelkedő hőmérséklet és a csapadékhiány nemcsak a gazdálkodókat érinti érzékenyen, hanem a természeti tájat is befolyásolja.

Szlovákiában az utóbbi 100 év alatt több mint 1°C-kal emelkedett az éves átlaghőmérséklet. A 12 legmelegebb évet a 90-es évek kezdetétől eltelt időszakban mérték. Ezzel együtt a csapadék mennyisége átlagosan 5,6%-kal csökkent, Dél-Szlovákiában pedig egyenesen 10%-os a csökkenés. A csapadékmennyiség csökkenése és a hőmérséklet növekedése kedvezőtlenül hat a víz természetes körforgására és csökkenti a felszín alatti ivóvízkészlet..

A térkép a jelenlegi szárazságot veti össze az utóbbi 50 év azonos időszakaival. A piros területek mértéke egyenesen riasztó. Szlovákia kétharmadát szélsőséges szárazság sújtja.

Hogyan fokozható a táj ellenálló képessége az éghajlatváltozás hatásaival szemben?

Az éghajlatváltozás már ma is igen kedvezőtlenül befolyásolja Szlovákiát, elsősorban a dél-szlovákiai régiót.   A vízhiány, a szélsőséges időjárás, az özönvízszerű esőzések és az elhúzódó aszályos időszakok kritikus következményekkel járnak a mezőgazdaságban. A folyamatban levő klímaváltozás egyebek mellett fokozott öntözésre, vegyszerhasználatra kényszeríti a gazdálkodókat, ezek az eljárások pedig még inkább károsítják a dél-szlovákiai tájat.

Ezért elengedhetetlen, hogy támogassuk a természetbarát gazdálkodást, érdekeltté tegyük az érintetteket, felkészítsük a tájat és magunkat is a klímaváltozás várható hatásaira. A táj ellenálló képessége – a tájstabilitás – azzal fokozható, ha visszaadjuk a természetnek, és megfelelő teret biztosítunk ahhoz, hogy a természetes folyamatok zavartalanul végbe menjenek.

A Szigetrét LIFE projekt (LIFE Ostrovné lúky) keretében kísérleti projekteket valósítunk meg, melyek célja a természetes viszonyok megújítása egy intenzív művelésű térségben – rehabilitáljuk a vizes élőhelyeket, fasorokat telepítünk, megújítjuk a legelőket. Az egyes települések természeti értékeinek megújítása terén együttműködünk a helyi polgármesterekkel, és támogatjuk a természetbarát gazdálkodás lehetőségei iránt érdeklődő helybeli gazdálkodókat.

Az első kis lépéseknél tartunk ezen a területen, melyek azonban a természet szempontjából nagyon is jelentősek. A vizes élőhelyek és rétek is segítenek a klímaváltozás elleni harcban, mivel szén-dioxidot vesznek fel a légkörből.

Bízunk benne, hogy a természeti igények és fenntarthatósági korlátok mihamarabb megjelennek az agráriumra vonatkozó jogszabályokban, és a természetbarát gazdálkodás általánosan elterjedt megoldássá válik Szlovákiában.

Foto: Výsadba vŕb pri obnovenej mokradi 
Foto: Výsadba vetrolamu 
Foto: Obnovený trvalý trávny porast – pasienok bude poskytovať útočisko a potravu pre hmyz aj vtáctvo
Zdieľať obsah na: