PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

2017. május 2-3-án került sor az “Együttműködés és természetvédelem a Neusiedler See Seewinkel NP és a Fertő tó térségében” címmel meghirdetett tanulmányútra, amelyet a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség környezeti nevelési központja (Slovenská agentúra životného prostredia SEV Dropie) szervezett.

A tanulmányút elsősorban az önkormányzatoknak, a projekt munkatársainak és a Szigetrét Madárvédelmi Terület (CHVÚ Ostrovné Lúky) fenntartásában érdekelt további feleknek szólt.

A Fertő tó és környéke mindkét déli szomszédunk területén Közép-Európa legfontosabb vízimadár-élőhelyei közé tartozik. A Fertő-táj felkerült az UNESCO természeti világörökségi listájára, és a tó magyar, valamint osztrák oldalát is nemzeti parkká nyilvánították. A természetvédelem érdekében egy sor új élőhelyet is kialakítottak itt, ezek megtekintése programunk részét képezte. Az élőhelyek aktív kialakítása és menedzsmentje hozzájárul a természeti környezet megfelelő állapotának fenntartásához, egyebek mellett növeli a térség turisztikai vonzerejét, aminek eredményeként az idegenforgalom közvetlenül az érintett régióban generál bevételeket.

A tanulmányút finanszírozása a LIFE12 NAT/SK/001155 Madárvédelem a Szigetrét Madárvédelmi Területen projekt részét képezte, az E.6 alprogram keretében valósult meg (Tapasztalatcsere, projektmunkatársak, kiemelt szereplők és döntéshozók oktatása és képzése).

Zdieľať obsah na: