PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja

Az európai EU Green Week „zöld hét” keretén belül, amikor április 13. és június 9. között egész Európában természetvédelmi témakörű rendezvények valósulnak meg, a Veolia társasággal és Pozsony-Károlyfalu városrésszel együttműködve részt vettünk a Károlyfalvi Majálison.

A majális látogatói mélyebb ismereteket szerezhettek a közeli természet értékeiről, és az emberi tevékenységek által egyre inkább befolyásolt állatfajok életéről.

Összehasonlítottuk például a Duna menti monokultúrás erdőültetvényeket egy fajgazdag erdőtársulással.

összegyűjtött élő csigák és rovarok által bemutattuk a látogatóknak, hogy az élet körülöttünk megbújhat a legkülönbözőbb zugokban is, és hogy apró módosításokkal mindannyian hozzájárulhatunk Pozsony környezetének tarkításához.
A srácok például segítettek lyukakat fúrni egy rovarhotel rönkdarabjaiba, melyeket a magányos darazsak használnak.

A rétisas táplálékláncának modellje kézzelfoghatóan mutatta be, hogy milyen fontos a ragadozó madár szempontjából a legkisebb növény is, valamint hogy milyen behatással van életére a vizek szennyezése.

Károlyfalu több lakosa is észlelhette már a városi növényzet kezelésének módosításait, s most lehetőségük nyílt egy lepkés gomoku-játék (szlov. piškvorky) által megismerni, miért fontos a virágporzó rovarok szempontjából kaszálatlanul hagyni a növényzetet legalább bizonyos helyeken.

 

A gyerekek között egyértelműen a halak makettjei voltak a legkedveltebbek, melyekhez a körhintáktól és a majális más attrakcióitól minduntalan visszatértek. Az anyukák el voltak ragadtatva, az apukák pedig elismerően bólogattak, hogy nagyobb attrakciót nem láttak a majálison. Egyszerű szórakozás, s ráadásul ingyenesen. Az általunk bemutatott természeti értékek lekötötték a tinédzsereket is, akik mobiljaikkal fényképezgették magukat a standunkban. A látogatókból általános elismerés és öröm sugárzott, hiszen hasznos és jó dolgokat tudunk csinálni Szlovákiában is.

 

örömmel vennénk, ha szentelnének néhány percet az alábbi kérdőív kitöltésére: www.surveymonkey.com/r/events_participants.

Visszajelzésüknek köszönhetően tovább tudjuk fejleszteni hasonló rendezvényeink színvonalát.

Zdieľať obsah na: