PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

A hétvége kemény munkával telt, természetvédőknél kissé szokatlan módon – motorfűrészekkel. Elmentünk ugyanis lebotolni a botoló füzeket – helyi nevükön botlófüzeket. Ez egy nagyon fontos tevékenység, ritka állatfajok – elsősorban rovarok – számára teremt megfelelő élőhelyet.

Talán furcsának tűnik, de az ágak lebotolása jót tesz a füzeknek, akár 100 évvel is meghosszabbítja az élettartamukat. És nem csak rajtuk segít. Hosszabb távon a rendszeres botolás hatására a fűzfa törzse fokozatosan megvastagszik, egy százéves fűznél igazán impozáns méreteket ölt. A törzs közepe odvasodik, a korhadékkal kitöltött odúkat pedig nyüzsgő élet népesíti be. Ily módon a holt fa életet teremt. Az üregek odúlakó madaraknak, denevéreknek és más élőlényeknek nyújtanak menedéket – közülük számos faj ma már igazi ritkaságnak számít.

A vén fűzfák törzsének csak a külső része él, s ha az ágak túl súlyosakká válnak, a fűz törzse széthasad, fokozatosan az egész fa elhal. Éppen gondoskodás elhanyagolása miatt fenyeget ma pusztulás számos évszázados fűzfát.

A botlófüzek megújuló képessége elképesztő. Szó szerint, az utolsó vesszőjükig megújuló erőforrásnak számítanak, aminek köszönhetően évszázadokon át szolgáltattak faanyagot, vesszőt a hagyományos népi mesterségek művelőinek. Egykor nagyon elterjedtek voltak, elsősorban a sík vidékeken szinte minden falu szélén álltak odvas fűzfák.

Ezeknek az értékes fáknak a hagyományos gondozása több projektünkben is szerepel. Az Alsó-Csallóközben a Szigetrét-projekt keretében foglalkozunk velük.

Nagy örömünkre idén is sok lelkes önkéntes, természetvédő, helyi gazdálkodó vett részt a füzek botolásában. Köszönjük minden résztvevőnek a lelkesítő élményt!

Zdieľať obsah na: