PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

A hétvégén, a természetvédők számára szokatlanul, láncfűrészekkel dolgoztunk szorgalmasan. A botlófüzek koronáit metszettük, ami nagyon fontos művelet főleg a rovarok szempontjából. Sok ritka fajnak alakítottunk ki így megfelelő élőhelyet.

Furcsának tűnhet, de a gallyak levágása kedvez a fűzfáknak, életüket akár több mint 100 évvel is meghosszabbíthatja. És nem csupán nekik kedvez. Hosszú távú és rendszeres vágással a fűzfa törzse fokozatosan vastagodik, miközben a százéves fűzfáknál lenyűgöző méreteket érhet el. Törzsük közepében korhadékkal kitöltött odvak alakulnak ki, melyekben zajlik az élet. A holt faanyag ugyanis életben gazdag élőhely. Az odvak rejtekhelyet nyújtanak az odúlakó madaraknak, a denevéreknek és más elhalt faanyagot kedvelő állatnak is. Ezek között több ma már nagyon ritka faj található.

Az idős fűzfákban csupán a törzs kerülete élő, így ha az ágak túl nehézzé válnak, a törzs eltörhet, és az egész fa fokozatosan elhalhat. Az elhanyagolt gondozás miatt manapság a kihalás veszélye fenyegeti számos fűzfát, melyek kora sokszor meghaladja a száz évet.

A botlófüzek elképesztő regenerációs képességgel rendelkeznek. Szó szerint utolsó vesszőjükig megújuló energiaforrást jelentenek, minek köszönhetően évszázadok óta használják őket fa- és vesszőforrásként a hagyományos kézművességben. Valaha nagyon gyakoriak voltak. Különösen az alföldi vidékeken szinte minden falu határában nőttek odvas füzek.

Számos projektünkben igyekszünk újra bevezetni ezen értékes fák hagyományos ápolását. Az Alsó-Csallóköz térségében erre törekszünk a „Szigetrét” (Ostrovné lúky) elnevezésű projektünk keretén belül.

Örülünk, hogy az idén is sok lelkes önkéntes, természetvédő és helyi gazda vett részt a füzek metszésében. Köszönet minden résztvevőnek a nagyszerű munkáért!

Zdieľať obsah na: