PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja

Tisztelettel meghívjuk Önöket 2018. október 10-én a Duna menti ártéri táj letűnő kincseiről szóló kiállítás ünnepélyes megnyitójára. A kiállítás minden korcsoport számára érdekes módon mutatja be a Duna menti ártér élőhelyeinek (folyóágak, ártéri rétek, kavicszátonyok, ligeterdők, láposok, szikesek) veszélyeztetett természeti értékeit, melyek védelme és helyreállítása terén a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) már több mint 20 éve sikeresen tevékenykedik. Interaktív elemek segítségével, melyek csaknem minden emberi érzékszerv (látás, hallás, szaglás, tapintás) bevonását lehetővé teszik, megismerhetik a rejtett, de a biológiai sokféleségben kivételesen gazdag, ártéri élőhelyeket. A Duna menti ártér részét képezi az európai védett területek NATURA 2000-es nemzetközi hálózatának, melyet az ökológiai egyensúly és biodiverzitás fenntartása érdekében hoztak létre. A NATURA 2000 hálózatrendszerbe Európa természetvédelmileg legértékesebb területei tartoznak.

 

A kiállítás megnyitója 2018. október 10-én 9:00 órakor kezdődik Nagylél település (Csallóközaranyos, Komáromi járás) területén a régi magtár épületében. A megnyitó befejezése 15:00 órakor várható.

 

A látogatók kisebb csoportokban szakértői vezetés mellett tekinthetik meg a kiállítást. A csallóközaranyosi általános iskola tanulóinak és a hozzájuk csatlakozó látogatóknak az interaktív tárlatot a kiállítás szerkesztője Fűzfa Zoltán fogja bemutatni, aki Magyarországról látogat hozzánk. Az előadás szlovák nyelvre lesz tolmácsolva. Az interaktív táblákból összeállított kiállítás kétnyelvű – szlovák és magyar nyelvi változatban tekinthető meg. A rendezvény látogatása lehetséges az egész év folyamán (előzetes telefonos bejelentkezés szükséges a BROZ munkatársainál, tel. 0948 104 665).

 

A kiállítás a LIFE program támogatásával jött létre a „Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja (2015-2022)” elnevezésű LIFE projekt keretén belül.

A tárlatnak teret biztosító régi magtár épületének felújítása a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának – Regionális Fejlődési Programja anyagi támogatásával valósult meg.

 

Szeretettel várjuk Önöket!

Zdieľať obsah na: