PROJEKT: Az északi pocok (*Microtus oeconomus mehelyi) élőhely-rehabilitációs programja
Pred uprataním

november 19-én, szombaton önkéntesekkel együtt elkezdtük a Čiliž patak takarítását. A patak egy szeméttelep mellett folyik Veľký Mederben. A szeméttelep régóta zárva van, azonban csak nemrégiben zárták le az odavezető utat. Azóta senki nem figyel az alig őrzött területre, és sok lakos továbbra is ide szállítja a hulladékot. A terület nincs kerítéssel körülvéve, és a felhalmozódott szemét a közelben található patakba kerül. A szemét többnyire gumiabroncsokból, betonblokkokból, műanyag edényekből és egyéb hulladékokból áll.

Az eseményen több mint 30 önkéntes vett részt a régióból, valamint kollégáink is. A résztvevők eltökéltsége erősebb volt, mint a novemberi időjárás, és még a hideg vízben is átúsztak. Hét óra alatt kitakarítottuk a 200 négyzetméteres területet. A hulladékot eltávolítottuk a patakmedretől. A hulladékot a Veľký Meder önkormányzatának szolgáltatásai szállítják el, és ha lehetséges, újrahasznosítják. Biztosak vagyunk abban, hogy a szemét nem tölti ki újra a területet, és a patak teljes mértékben szolgálni fogja a természetet. Az eseményt a Pontis alapítvány pénzügyileg támogatta.

A Čiliž patak története

A Čiliž patak a Duna egykori mellékága volt, amelynek kiterjedt belvízi deltája volt. Az ág Čilistov (Šamorín városrésze) közelében elágazott, majd a Dunántúli-síkságon keresztül haladt a Číčov nevű községig, ahol újraegyesült a Duna folyóval. A patakot a XVII. századtól kezdve árvízvédelmi intézkedések miatt rövidítették meg, illetve a Duna kanyargósága miatt kiigazították, és lecsökkentették a vízszintjét a Dunántúli-síkságon. A XX. században a Čiliž patak vizét átemelték a vízelvezető csatornákba. Az ilyen vízgazdálkodási intézkedések miatt a 33,5 km hosszú patak mintegy kétharmada száraz volt egészen mostanáig. A LIFE projekt keretében a Microtus projekt nagy része helyreállította a patakot. Jelenleg azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk a Čiliž-patak kijáratát és egy melléktermékként egy mocsarat (várható terület 30 ha) hozzunk létre. A BROZ (Regionális Természetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Egyesület) kezdeményezte a Čiliž-patak helyreállítási projektjét, amely a helyi szervezetek számára fontos vizes élőhelyek újjáépítésének részeként került megvalósításra a vízgazdálkodási objektumok építése és helyreállítása révén.

Pred uprataním
Zdieľať obsah na: