PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

Braňo Molnár filmkészítővel közreműködve egyedülálló dokumentumfilmet forgatunk a természet védelme és ápolása érdekében tett erőfeszítésekről azokon a vidékeken, ahol az intenzív mezőgazdálkodás jelentősen befolyásolja a táj alakulatát. Ilyen „példaterület” a szigetréti madárvédelmi terület (CHVÚ Ostrovné lúky), ahol az Ostrovné lúky (Szigetrét) LIFE projekt realizálása van folyamatban. A természet itt azonos kihívásokkal néz szembe, mint más mezőgazdasági területeken. Csaknem 30 év alatt eltűnt a térségből sok ritka faj, beleértve a projekt célfaját – a kékvércsét is. A rovarok és a madarak jelenléte alapvető mutatója a környezet minőségének. Állománycsökkenésük, s helyenként a fajok csaknem teljes hiánya, a megbontott környezet intő jelei.

 

Erről a jelenségről, és annak lehetséges megoldásairól, szeretnénk informálni a szigetréti madárvédelmi területről (CHVÚ Ostrovné lúky) készülő dokumentumfilmben, melyet a LIFE projekt támogatásával forgatunk. A filmben bemutatjuk, hogyan lehet kíméletesebben gazdálkodni úgy, hogy közben figyelmen tartsuk a vidék természetes tűrőképességét, s egyben a vadon élő növények és állatok igényeit is. Megszólítottuk a helyi lakosokat is, hogy miként emlékeznek az itteni tájra és a területgazdálkodásra még az intenzív mezőgazdasági termelés beindítása előtt. Néhány helyi gazda még ma is igyekszik fenntartani a gazdálkodás hagyományos formáit, például a botlófüzek metszését és a legeltetést. Ez úton szeretnénk köszönetet mondani nekik is, hogy hajlandóak voltak megosztani emlékeiket és tapasztalataikat velünk, s a kamerán keresztül a film nézőivel is. Számunkra ez valóban egy csodálatos és inspiráló élmény volt!

A forgatás során csatlakozott hozzánk Mihály – egy VŠVU (képzőművészeti főiskola Pozsonyban) hallgató, aki egy az Alsó-Csallóköz viszonyait térképező fényképész-projekten dolgozik.

Zdieľať obsah na: