PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

2016. október 25. napfényes reggelén az Alsó-Csallóközben, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség Túzokos Környezeti Nevelési Központjában (SEV Dropie SAŽP) találkoztunk, melyet a Szigetrét Madárvédelmi Terület ölel körbe.

Amint színes, sok területet, érdeklődési kört képviselő csoportunk utolsó késedelmes tagjai is befutottak, nekivágtunk a végtelen útnak a magyar puszta, a Hortobágyi Nemzeti Park felé. A Hortobágy Európa egyik legnagyobb füves sztyeppéje, vagyis pusztája, az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Amint megérkezünk, kiéhezett csapatunk első megállója egy közkedvelt csárda, ahol jellegzetes magyaros fogásokkal – halászlével, gulyással, somlói galuskával – várnak minket. Jóllakottan és elégedetten megyünk tovább Hortobágyra, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjába és a madárkórházba. Itt más ragadozó madarak mellett rétisast (Haliaeetus albicilla) is látunk, valamint több fehér gólyáról (Ciconia ciconia) is gondoskodnak a központban.

Miután elfoglaljuk szállásunkat a település keleti szélén, festői környezetben álló panzióban, esti madárlesre indulunk, hogy tanúi legyünk, amint a szürke darvak (Grus grus) megérkeznek a Fertő-laposi-tóra. Ez a hely fontos megálló a vonulásuk során Közép-Európában.

Sötétedés után, amikor a látcsöveinknek már semmi hasznát nem vesszük, Balla Dániellel, a Hortobágyi Nonprofit Kft. képviselőjével találkozunk, aki a hortobágyi szikes és gyepes élőhelyek menedzsmentje terén elért eredményeikről tart előadást.

A második napot a hortobágyi gazdálkodásra szántuk. Ellátogattunk Hármaspusztára, ahol élőben láthattuk a vízibivalyok (Bulbalus bulbalis) legeltetését a pusztában. Az adott éghajlati viszonyok között ez a tevékenység fontos szerepet játszik a füves puszták és vizes élőhelyek gondozásában, fenntartásában.

Innen a Kungyörgy-pusztára vitt az utunk, amely az ősi magyar fajtaként elkönyvelt szürke marha tartásának egyik központja. A magyar puszta látképét ebben a térségben a régióra jellemző nádfedeles kunyhók és a gémeskutak teszik teljessé, melyek az állatállomány itatására szolgálnak.

Az jellegzetesen magyaros, emberes mennyiségű és kitűnő minőségű ebéd után a Hortobágy településtől kissé északra található, 300 éves Mátai Ménest látogattuk meg. Az itteni tenyészlovak legeltetése nagyban hozzájárul a védett gyepes élőhelyek megőrzéséhez.

Programunk megkoronázásaként nem hagyhattuk ki a Tisza-tavi Ökocentrumot sem Poroszlón. Itt népes csapatunk minden tagja talált valami érdekeset. A Magyarország területén őshonos fajokat bemutató tematikus állatkert mellett megtekinthető Európa legnagyobb édesvízi akváriumkomplexuma, ahol a helyi halfajokat, kétéltűeket, csúszómászókat ismerhetik meg a látogatók. A központ egyik büszkesége a viza (Huso huso), amely jó ideje eltűnt már a Dunából.

A festői Poroszlót a délutáni órákban hagyjuk magunk mögött, és élményekkel, ismeretekkel feltöltekezve indulunk haza. A Hortobágyi Nemzeti Park jókora kiterjedésű, aligha ismerhető meg alaposan mindössze két nap alatt. Olyan hely, ahol minden látogatás alkalmával felfedezhet valami újat az ember, és mindig lesz kedve ismét visszatérni.

Zdieľať obsah na: