PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

A szigetréti madárvédelmi területen a LIFE 12 NAT/SK/001155 Ostrovné lúky projekt keretén belül sikerült beállítani egy új szlovák környezetvédelmi rekordot a facsemeték telepítése terén. A fák ültetéséről készített felvételt megtekinthetik a YouTube csatornán itt, illetve mint az RTVS hírműsorában leközölt riportot itt.

  1. október 20-án a Fák Napja alkalmából 542 önkéntes ültetett facsemetéket egy közös jelszó „Fákat a tájba” nevében. A ködös időjárás ellenére sikerült kiültetni összesen 951 különböző fajú faegyedet – alma, körte, sárgabarack, hárs, tölgy, juhar és nyár. A rekordbeállító esemény résztvevői emlékcsészét kaptak, melybe közvetlenül a helyszínen vizet is csapolhattak a Pozsonyi Vízművek ivóvizes tarájából. Munka után minden résztvevőre meleg gulyás várt.

összesen 75 szervezet és intézmény (önkormányzat, egyetem, általános iskola, állami intézmény, közigazgatási intézmény, tűzoltók, mezőgazdászok, vadászok, sportolók, vállalatok, önkéntesek, stb.) képviselői vettek részt a tevékenységben.

A rendezvényt a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület szervezte meg projektpartnere a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) nemesócsai kirendeltségű SEV Dropie szervezetének közreműködésével.

Egy NATURA 2000-es nagykiterjedésű terület (CHVÚ Ostrovné lúky) határain belül valósult meg a fatelepítés Bogyarét, Ekel, Megyercs, Zsemlékes és Szilas községek határaiban, ahol az erdők hányada nagyon alacsony – megközelítőleg 5 %.

A fák kiültetése által javult a táj élőhely-tarkasága, ökológiai stabilitása, valamint számos védett és ritka faj számára alakultak ki megfelelő életkörülmények. Nem utolsó sorban pedig, ismét visszatértek a fák a vidék környezetébe.

A résztvevő szervezetek részvételi oklevelet kaptak, és reméljük, hogy fatelepítő tevékenységüket tovább fojtatják majd más helyeken és más alkalmak esetén is.

Az Ostrovné lúky (Szigetrét) LIFE projekt az EU – LIFE program és a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma anyagi támogatásával valósul meg. E konkrét tevékenység realizálásához pedig hozzájárult több más intézmény is – anyagi támogatással (Nadácia ZSE, Henkel), szponzori adománnyal, illetve díjmentes segítséggel: talajfúrás, kaszálás, szerszámkölcsönzés, öntözés. Külön köszönettel tartozunk a Lesy SR, OZ Semenoles erdőgazdasági vállalatnak, mely ingyenesen biztosította be a hárs- és juharcsemetéket.

Zdieľať obsah na: