PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja

A vízhozam alacsonyabb a megbeszéltnél

Ez évben hosszú idő után két mesterséges elárasztásra kerül sor az ágrendszerben. Egy tárgyalássorozat és egy sikeres petíció után sikerült elérnünk azt, ami a bősi vízerőmű üzemeltetési szabályzatában rögzítve van. Mindeddig azonban az elárasztások megszervezése bonyolult adminisztráció függvénye volt.
A mellékágrendszerben jelenleg folyamatban lévő elárasztása még hagy némi kívánnivalót maga után.
Ezekben a napokban a nyári elárasztás keretében másodpercenként 90 m3 víz áramlik be a szárazföldi Duna-deltába. Tegnap 3 órán keresztül 120 m3/s vízhozamú vízpótlást kellett volna végezni, amit a Szárazföldi Duna-delta megmentéséért című petíciónkban kértünk. Sajnos idén az utolsó pillanatban visszavonták a megállapodás szerinti vízhozammal történő elárasztást. Azt a magyarázatot kaptuk, hogy ez a hullámtérben épült nyaralók miatt történt. „A nyaralók építésének körülményeit az illetékes hatóságok meg fogják vizsgálni“, – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Ján Budaj, környezetvédelmi miniszter, aki helikopterrel érkezett a sajtótájékoztatóra, és madártávlatból is megtekintette az elárasztott területet.

A BROZ elnöke, Tomáš Kušík a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: „Ez egyszer bízunk a Vízgazdálkodási Építővállalat vezetésében, hogy nekik is ugyanaz az érdekük, mint nekünk – több vizet juttatni a területre, és fokozatosan elhárítani minden akadályt e tekintetben. Budaj miniszter úr személyes elkötelezettsége ebben az ügyben garanciát jelenthetne számunkra.“

Részt fogunk venni minden egyeztetésen, és szorosan nyomon követjük, hogyan járnak el az állami hatóságok ebben az ügyben.

Bár van némi előrehaladás a szárazföldi Duna-delta megmentése terén, de a jelenlegi 90 m3/s-os vízhozam véleményünk szerint inkább egyhelyben toporgást jelent az ügy érdekében tett erőfeszítéseinkben.

Bízzunk benne, hogy ideális esetben jövőre nem néhány személy egyéni érdeke kerül előtérbe a biodiverzitás, a klíma és a vízkészletek össztársadalmi fontosságú védelmével szemben.

Zdieľať obsah na: