PROJEKT: Madárvédelem az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Területen

Február utolsó hétvégéjén immár harmadik alkalommal találkoztunk a Túzokos Környezeti Nevelési Központban, hogy lebotoljuk a füzeket. Ez a céltudatos emberi tevékenység évszázadokon át formálta a fűzfákat, ezzel együtt a csallóközi kultúrtáj képét. A kívánt nyersanyag függvényében az emberek rendszeres időközönként levágták a vesszőket vagy az ágakat. A vékonyabb vesszőkből kosarakat fontak, és vesszőfonatból készült a hagyományos csallóközi hajlékok sövényfala is. A vastagabb ágakat az épületek vázszerkezetéhez vagy tüzelőfaként használták fel, mivel ebben a régióban mindig kevés volt a keményfa. Manapság egyre többen érdeklődnek a hagyományos népi mesterségek iránt, és a kosárkötő fűz lassan újra visszatér az üzemszerűen termesztett haszonnövények közé.

Kevésbé rózsás a helyzet a fehér és a törékeny fűz öreg egyedeinek gondozása terén. Legalább ötévente le kell botolni az ágaikat, hogy ne hasadjon szét a törékeny, öreg törzsük. A fűzfák ma is fontos szerepet játszanak, egyfajta vízszivattyúként működnek és jelentős a partvédő szerepük. A biológiai sokféleség refúgiumaiként, szigeteiként is pótolhatatlanok a megváltozott, intenzív mezőgazdasági tevékenységnek kitett tájban.

A botlófüzek élettartama az átlagos duplája is lehet, és korhadékkal teli odúikban egy sor gerinces és gerinctelen állatfaj fejlődéséhez, életéhez biztosítanak megfelelő teret. Ebben a környezetben éppen ez a  LIFE12 NAT/SK/001155 Madárvédelem a Szigetrét Madárvédelmi Területen projekt egyik kulcsfontosságú célkitűzése.

Ezért is alakult ki lelkes önkéntesekből az a csoport, amely szívesen tér vissza a Túzokosba, és a meghirdetett hétvégi program keretében segít a környékbeli fűzfák lebotolásában.

Idén 25 fő jött el a hétvégére – különböző korú, különböző foglalkozású, különböző nemzetiségű emberek közelről s távolról. Nem csak szlovákok kapcsolódtak be a programba, volt spanyol, ír és francia önkéntesünk is.

Esténként, egy pohár must vagy házi szörpből készült limonádé mellett a környezetvédelem és a fenntartható életvitel volt a téma. De játszottunk például hagyományos almafajtákat bemutató tematikus memóriakártyákkal is.  Emellett arra is lehetőség nyílt, hogy kipróbáljuk, mit is tudunk kezdeni a hulladékkal, konkrétan a parafa dugókkal. Csak megerősödött a meggyőződésünk, hogy a hulladékmennyiség minimalizálásának leghatékonyabb módja az újrahasznosítás. Azóta sok termékünk vált az otthonok és az irodák díszévé.

Az időjárás kedvező, a hangulat remek volt, és több mint 10 botlófüzet sikerült lebotolnunk.

Jövőre ismét találkozunk, viszont látásra egy év múlva!

Zdieľať obsah na: