PROJEKT: Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja

A BROZ koordinálja a Dunai Művészet Mestere művészeti versenyt Szlovákiában, amely 2004 óta több ezer gyermeket von össze a Duna mentén fekvő országokból. A verseny célja, hogy bátorítsa a gyerekeket a folyók értékének és fontosságának megismerésére.

Június 28-án a díjakat ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2023-as Nemzetközi Duna Nap rendezvény során, amelyet az iskolák számára a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat területén szerveztek meg, a Vlčie hrdlo-n. A három kategóriában – műalkotás, videó és térkép – induló győztes csapatok és egyének nem mindennapi díjakban részesültek, például nagy plüss halakban és szórakoztató társasjátékokban.

A díjak átadása mellett a diákokat izgalmas kísérőprogram várta, amely oktatási tevékenységekből, hajós kirándulásokból, tematikus kreatív műhelyekből újrahasznosított anyagokból, és egy élő halakkal teli akváriumból állt.

A nemzetközi szinten a versenyt a Közép- és Kelet-Európai Globális Vízpartnerség (Global Water Partnership Central and Eastern Europe, GWP CEE) és a Duna Védelmére Alapított Nemzetközi Bizottság (International Commission for the Protection of the Danube River, ICPDR) szervezi.